
Misdaadkomedie American Hustle zit vol met bijzondere en kleurrijke figuren die allemaal niet altijd even eerlijk zijn. De openingsscène zet al lekker de toon: minutenlang zien we hoe Irving Rosenfeld zijn kale hoofd zorgvuldig bedekt met een comb-over waar je u tegen zegt. Irving is oplichter van beroep en de hoofdpersoon van het verhaal, dat zich in de jaren ’70 afspeelt. Je zou hem door het kale hoofd (en de enorme bierbuik!) bijna niet herkennen, maar Irving wordt gespeeld door Christian Bale. De steracteur heeft weer eens een flinke transformatie ondergaan. En hij is niet de enige: voor de gehele cast lijkt de film reden te zijn geweest tot een grote verkleedpartij.
Nog even terug naar het verhaal. Dat is losjes gebaseerd op de undercoveroperatie Abscam van de FBI, waarin eind jaren ’70 met behulp van een oplichter en een nepsjeik een aantal corrupte politici werden ontmaskerd en opgepakt. Die oplichter, dat is in American Hustle dus Irving Rosenfeld. Hij heeft met zijn partner in crime en liefde van zijn leven Sydney Prosser (Amy Adams) een lucratieve handel bedacht waarmee ze allerlei arme stakkers weten op te lichten. Helaas gaat het mis wanneer ze Richie DiMaso proberen op te lichten, die een onconventionele undercover FBI agent blijkt te zijn. Hij sluit met hen een deal: ze hoeven niet naar de gevangenis wanneer ze hem helpen vier zwendelaars op te pakken. Het eerste doelwit? De sympathieke burgemeester van New Jersey, Carmine Polito (Jeremy Renner). Het drietal komt echter al gauw terecht in een corrupte wereld vol maffialeden. En dat kan niet goed gaan wanneer Irvings echtgenote Rosalyn haar mond niet houdt op momenten wanneer dat absoluut nodig is. Dat lees je goed, Irvings echtgenote Rosalyn. Hoewel Sydney en Irving openlijk geliefden zijn, is hij getrouwd met alleenstaande moeder Rosalyn wiens zoon hij ook nog eens heeft geadopteerd. Rosalyn wordt op heerlijke wijze vertolkt door Jennifer Lawrence, en hoewel het een kleine bijrol betreft maakt Lawrence er een noemenswaardige rol van. Ze is behoorlijk gestoord en heeft een hele grote mond, maar is stiekem misschien gewoon een beetje eenzaam.
Toch is Amy Adams degene die de show steelt in deze film. Zij weet echt diepte te geven aan haar karakter Sydney, die zichzelf vaker wel dan niet met Brits accent voordoet als Lady Edith. Ook Christian Bale weet zijn karakter Irving enige diepte te geven, maar bereikt daarbij ondanks het bijzondere kapsel niet het niveau wat we van hem gewend zijn (zoals in American Psycho en Out of the Furnace). Cooper speelt een leuke bijrol en draagt net als Bale een fraai kapsel: zijn personage Richie brengt zijn haar elke dag zorgvuldig met krullers in model. Ook Jeremy Renner gaat all out en draagt een flinke kuif in zijn haar. Hij speelt een hele fijne bijrol als de sympathieke maar corrupte burgemeester die je aan het twijfelen brengt over wat nou goed en slecht is. Zelfs de kleinere rollen in de film worden met verve vertolkt en zijn het benoemen waard. Louis C.K. is geweldig als de baas van Richie DiMaso, Michael Peña schittert als de neppe Arabische sjeik, en dan is er natuurlijk de cameo van Robert De Niro. Al met al heeft de film een echte sterrencast.
American Hustle is het type film waarin de personages bijna belangrijker zijn dan het verhaal. Dat is niet erg, maar wel als de film meer dan twee uur duurt. Het wordt dan ietwat lastig om steeds je aandacht erbij te houden. Toch levert regisseur David O. Russell wederom een noemenswaardige film af die weet te vermaken. Een jaar geleden maakte hij indruk met de luchtige komedie Silver Linings Playbook en twee jaar daarvoor kwam hij met het prachtige integere drama The Fighter. Beide films vielen terecht flink in de prijzen en ook zijn nieuwste film is genomineerd voor maar liefst tien (!) Oscars. In de categorie ‘Beste film’ zal American Hustle alleen niet winnen, want dat is het toch nèt niet.
Waardering: 7,8/10