
Sinds donderdag draait de nieuwe film van regisseur Wes Anderson in de bioscoop: The Grand Budapest Hotel. Een echte must see! Ik schreef er eerder een preview over, want ik wachtte al langere tijd verwachtingsvol op de film. Wes Anderson is namelijk een van mijn favoriete regisseurs, dankzij films als The Life Aquatic with Steve Zissou, The Fantastic Mr. Fox en Moonrise Kingdom. In zijn nieuwste film overtreft Anderson zichzelf. Alles heeft hij grootser aangepakt: de stilering, de detaillering, de personages, de spitsvondige dialogen, de prachtige kostuums, de sterrencast. En alles gaat op het absurde af, nog meer dan we al van de regisseur gewend zijn.
Suikerroze
Het verhaal van The Grand Budapest Hotel speelt zich grotendeels af in de jaren ’30 in een gelijknamig hotel. Het is een prestigieus instituut dat eruit ziet als een roze suikertaart, en dat zich bovenop een berg bevindt in het fictieve Oost-Europese land Zubrowka. Maar ook in de fictieve wereld van Wes Anderson staat Europa in de jaren ’30 aan de vooravond van oorlog, en dat is voelbaar.
Intrige
Hoofdpersonen van het verhaal zijn hotelconciërge van weleer Monsieur Gustave en de nieuwe piccolo Zero Moustafa, over wie Gustave zich al snel ontfermt. Gustave lijkt het hotel te runnen en is voor veel van de rijke gasten dé reden om het hotel te bezoeken. Met name bejaarde en hele rijke dames zijn gecharmeerd van de conciërge, die zonder scrupules de nacht met hen doorbrengt als daar behoefte aan is. Als een van zijn vaste oude dames, de gravin Céline Villeneuve Desgoffe und Taxis, vermoord wordt aangetroffen en zij de conciërge een onbetaalbaar schilderij heeft nagelaten, komt Gustave enorm in de problemen. Wat volgt is een heuse whodunit, compleet met achtervolgingen, een opstapeling van moorden en een prisonbreak. Dit alles uiteraard geheel in Wes Anderson stijl.
Raamvertelling
De film is een ingewikkelde raamvertelling. Het speelt zich dan wel grotendeels af in 1932, maar daar wordt op teruggeblikt in de jaren ’60 door Zero Moustafa die dan zijn verhaal doet aan een schrijver. En daar wordt weer door de schrijver in kwestie op teruggeblikt in 1985, als zijn boek The Grand Budapest Hotel al is verschenen en hij beroemd is geworden. En dáár wordt over gelezen door een onbekend meisje in het heden, wanneer de schrijver is overleden en zij haar respect komt tonen bij zijn standbeeld. Volg je het nog?
Absolute sterrencast
De cast van de film bestaat uit een absurde hoeveelheid steracteurs. Ralph Fiennes schittert en toont komisch talent als de verfijnde maar grofgebekte hotelconciërge Gustave. Hij is echter niet de enige. Adrien Brody, Jude Law, Saoirse Ronan, Tilda Swinton, Edward Norton, Willem Dafoe en nieuwkomer Tony Revolori: het is nog maar een kleine greep van acteurs die een briljante rol spelen in de film.
Must see
Je komt oren en ogen tekort voor dit stilistische pareltje. De regisseur toont een indrukwekkend oog voor detail. En hoewel het uiterlijk van de film vooral opvalt en bijblijft, is de film ook inhoudelijk een aanrader. Het is wat duisterder dan je gewend bent van Wes Anderson: zo is de aankomende oorlog voelbaar en is hoffelijkheid soms ver te zoeken. En dat terwijl hoffelijkheid, samen met trouw en vriendschap, de wereld betekent voor de hoofdpersonen. Al met al een film die je niet mag missen.
Beoordeling: 8,5/10
Dit bericht verscheen in aangepaste vorm ook op LINDA.meiden.