
Prachtig eerbetoon aan een ondergewaardeerde wiskundige
The Imitation Game vertelt het indrukwekkende verhaal van de briljante wiskundige Alan Turing. Turing is een van de grondleggers van de Informatica die tijdens de Tweede Wereldoorlog de coderingsmachine Enigma van de Nazi’s wist te kraken. Hiermee werd de oorlog naar schatting van historici met twee jaar verkort, en zo werden miljoenen levens gered.
Dramatische biografie
Dat dit verhaal onbekend in de oren klinkt, is niet gek. De prestatie van Alan Turing en zijn team was namelijk een staatsgeheim dat pas vijftig jaar na dato bekend werd gemaakt. Tijdens zijn leven kreeg de wiskundige dus nooit krediet voor zijn grote doorbraak. Een triest gegeven, en niet het enige dat van Turings biografie een drama maakt.
Turing werd namelijk in 1952 voor homoseksuele handelingen veroordeeld tot de keuze tussen een gevangenisstraf van twee jaar, of chemische castratie. Hij koos voor het laatste, en pleegde nadat hij dit had ondergaan op 41-jarige leeftijd zelfmoord. Pas in 2013 werd hem gratie verleend door koningin Elizabeth.
Benedict Cumberbatch
The Imitation Game is een drama dat zich grotendeels afspeelt tijdens de oorlog, maar dat betekent niet dat er geen ruimte is voor humor in de film. Integendeel, er kan met regelmaat gelachen worden om de sociale onhandigheid van de bijzonder intelligente en autistisch aandoende Turing, die fantastisch gespeeld wordt door Benedict Cumberbatch. De Britse acteur speelde natuurlijk eerder een soortgelijke rol als Sherlock Holmes in de gelijknamige miniserie, maar zijn acteerprestatie in deze film is toch echt zijn beste tot nu toe.
Sterk acteerwerk
Hoewel Cumberbatch de ster is van de show, is hij niet de enige die sterk speelt. Keira Knightley is zeer geloofwaardig als de enige vrouwelijke slimmerik in het team van Turing en Mark Strong steelt menig scène in zijn bijrol van hoge pief bij de MI6.
Sterke acteerprestaties en een fascinerend verhaal zijn de ingrediënten die de film bijzonder goed maken. Het enige dat na afloop wringt is dat de homoseksualiteit en de dood van Turing wel erg terloops in de film zijn verwerkt. Meer aandacht hiervoor zou niet misplaatst zijn geweest.
Beoordeling: 7,5