In het Noordbrabants Museum kun je momenteel genieten van A Chinese Journey – The Sigg Collection. Deze verrassende tentoonstelling neemt je in drie thema’s mee langs iconische Chinese hedendaagse kunst (1970-heden), die de Zwitserse zakenman en kunstverzamelaar Uli Sigg met een uitstekend oog voor kwaliteit wist te verzamelen.
Traditie in de Chinese kunst
De tentoonstelling opent met een geweldig portret van een in zwart-wit geklede Uli Sigg, gemaakt door ‘Pandaman’ Zhao Bandi in 2010. Daarna kom je binnen in een zaal die gewijd is aan traditie. Een mooi thema, want de oude Chinese ambachten en kunsten worden door veel hedendaagse Chinese kunstenaars gerespecteerd en zelfs toegepast in hun kunst.
Blikvanger ‘Bamboo Book’
Blikvanger in de zaal is ‘Bamboo Book’ (2013), een enorme rol waar met zeer oude bamboestokken inkt op is gedrukt. Het oogstrelende werk is een mooie verwijzing naar Chinese traditie, want bamboestokken graveren is de oudste Chinese schrijfvorm. Tegelijkertijd maakt het werk een politiek statement, want in elke afdruk heeft de kunstenaar de naam van een slachtoffer van de Grote Hongersnood in China (1959-1961) opgenomen.
Spiritualiteit als thema
In de volgende zaal staat spiritualiteit centraal. De werken hier staan bol van symboliek, reflecteren op de oude Oosterse filosofie of zijn bijna meditatief van aard. Dat laatste komt vooral terug in de witte schilderijen van taoïst Qia Shihua, waarbij de donkere contouren van landschappen zijn bedekt met witte lagen verf. Door lang te turen en de tijd te nemen, ontdek je meer en meer vormen in deze witte wereld.
Geweld jegens de Bonsai
Spiritualiteit is ook verweven in de Chinese traditie en de thema’s vloeien dan ook in elkaar over. ‘Bonsai’ (2009) van Shen Shaomin toont de traditie van het knechten van de bonsai boom. Een klein bonsai boompje wordt in onnatuurlijke bochten gedwongen door een naar apparaat. Het is een geweld wat de natuur hier wordt aangedaan, een geweld dat normaal gesproken buiten zichtveld blijft.
Politiek- en maatschappijkritische kunst
De laatste zalen tonen hedendaagse kunst waarin kritiek op de Chinese politiek en maatschappij wordt geuit. De schilderijen van Zhao Bandi zijn bijvoorbeeld kritisch op de controle vanuit de overheid en het effect ervan op de mens. Zo toont hij borrelende jongeren die het schijnbaar naar hun zin hebben, maar ondertussen erg ongemakkelijk kniediep in het water staan.
Ai Wei Wei als kunstenaar en kunst
Natuurlijk is ook Ai Wei Wei vertegenwoordigd in deze zaal. Hij is waarschijnlijk de bekendste Chinese kunstenaar van dit moment. Niet alleen zijn zijn eigen werken te zien, ook is hij het onderwerp van het kunstwerk ‘Death of Marat’ van He Xiangyu. Ogenschijnlijk ligt een levensechte pop van Ai Wei Wei hier plat op zijn buik.
De titel is een kunsthistorische verwijzing naar het beroemde schilderij van David, die hierop de Franse revolutionair Marat vereeuwigd als tragische held. Doet Xiangyu hier nu hetzelfde voor Ai Wei Wei?
Zeker zien!
De tentoonstelling A Chinese Journey is nog te zien t/m 8 juli 2018 in het Noordbrabants Museum. Doen dus, als je een dagje in Den Bosch bent!